Tíz éves a FAM

 

 

A DÉDÁSZ úttörő szerepet vállalt

Tízéves a FAM

Szigetváron működik a feszültség alatti munkavégzés oktatási központja

A feszültség alatti munkavégzés az elektromos távvezetékeken ma sem olcsó dolog, de olyan szempontból megéri, hogy ilyen jellegű javítás, karbantartás mellett nem szünetel az áramszolgáltatás. A lakosság és a termelőhelyi fogyasztók észre sem veszik a hibaelhárítást. Egy évtizede tértek át hazánkban a fenti módszer francia változatának alkalmazására a pécsi központú DÉDÁSZ kezdeményezésére. Elsőként Siófokon dolgoztak ezzel a módszerrel, majd, ha lassan is, de elterjedt a francia kidolgozású FAM.
Alkalmazói országos ankétot tartottak tegnap Szigetváron. Azon a helyen, ahol az oktatási központ működik, ahol évente 300-350 villanyszerelő szakmunkást tanítanak meg erre a mesterségre. Ma már szinte önálló szakmának tekinthető ez a munka. Jelenleg negyven hazai üzemigazgatóságban alkalmazzák, a magyar üzem- igazgatóságok felénél. Sikeresen, hiszen például a tíz év alatt csak egy baleset történt, az is a fegyelem be nem tartása miatt. Tehát biztos, hogy a manipulátorok, tehát a
„meghosszabbított karok" segítségével biztonságosan és viszonylag gyorsan lehet teljesíteni a feladatokat az 5—7 fős kis csoportoknak. Arról is szóltak a szerdai eszmecserén, hogy továbbfejlesztik a mostani munkafogást és áttérnek az amerikai „érintéses módszerre", vagyis az emberek szigetelt kosarakban, létrákon helyezkednek el, még könnyebb lesz a szerelés stb.

 

Egyébként nincs már idegenkedés és a kis-, valamint a középfeszültségű vezetékrendszereken egyre több helyen vezetik be a FAM-ot. Jelenleg elsősorban a kisfeszültségű hálózatoknál. Idén például újabb négy készletet vásárolnak világbanki hitel igénybevételével.
A szakembereket Bobula András, a DÉDÁSZ műszaki vezérigazgató-helyettese köszöntötte -, köztük a Feszültségalatti Munkavégzési Bizottság vezetőjét, a Magyar Villamos Művek Tröszt hálózati igazgatóság igazgatóját, Kovács Ferencet is. Értékes összefoglalót mondott Szakonyi Ágoston is, a szigetvári kiképző bázis irányítója.
Cs. J.

Korábbi híreink

 • Tíz éves a FAM

  A DÉDÁSZ úttörő szerepet vállalt - Tízéves a FAM - Szigetváron működik a feszültség alatti munkavégzés oktatási központja - cikk 1988-ból

  2019-08-27

  Részletek

 • Szigetelő közdarab csavarbehajtóhoz

  Egyedülálló a piacon a CATU fejlesztésű adapter, mellyel a csavarbehajtóba fogatva lehet dolgozni feszültség alatt álló részeknél.

  2019-08-08

  Részletek

 • Smartool eszközök

  Amiben ezek gépek segítenek:
  Dokumentálás
  Kényelmi funkciók

  2019-06-13

  Részletek

 • Wiha ElectricVario termékcsalád

  A számtalan kombinációs lehetőségnek köszönhetően egyénre szabott termékek...

  2019-05-03

  Részletek

 • INNO csomag

  Kevés az ideje?
  Sok a munkája?

  - Az INNO csomag segít…

  2018-10-25

  Részletek

 • KÖF feszültségkémlelő

  A CATU középfeszültségű feszültségkémlelője alkalmas az alállomási és kültéri használatra egyaránt.

  2018-05-04

  Részletek

 • Prések kiválasztása

  Amit tudni érdemes a prések kiválasztása előtt. Fajták szerinti leírások, kiválasztási szempontok.

  2017-12-01

  Részletek

 • CATU feszültségvizsgálók

  Robusztos, ergonomikus, sokoldalú eszközeink az Ön legjobb biztonsági asszisztense.

  2016-04-25

  Részletek