Hidraulikus kábelazonosító

Cikkszám:CP-W-KV

 

 


A berendezés bemutatása:

A kábelazonosításra alkalmas hidraulikus vágóberendezéssel veszély nélkül vághat át olyan kábeleket, amelyekrõl nem lehet egyértelmûen megállapítani hogy feszültségmentesek. A feszültségmentesség megállapítása kiváltképp a fémes árnyékolású kábelek esetében nehézkes. Ezért a munka megkezdése előtt további biztonsági intézkedéseket kell végrehajtani a dolgozó védelmének érdekében. Ilyen biztonsági intézkedés pl. a hidraulikus vágó használata is, amely DIN EN 50340 ( VDE 0682 661. rész ) szerint hidraulikus pumpából és egy vágófejből épül fel, amelyhez 10,5 m hosszú, flexibilis, szigetelt, magasnyomású tömlő csatlakozik.

Alkalmazási terület:

A 30 kV-os földkábelen végzendő munka megkezdése előtt a balesetvédelmi előírásoknak meglelően ( EN 50 110 6.2 bek. ) meg kell győződni a kábel feszültségmentes állapotáról, és azt a munkálatok idejére biztosítani kell. Mivel bizonyos kábeleknél, elsõ sorban földkábeleknél a feszültségmentesség megállapítása nem mindig lehetséges a munkavégzés helyén, ezért a kábel feszültségmentességét más módon kell biztosítani, pl. a kábel speciális vágóeszközzel történő átvágásával, és a kiiktatott állomás ellenőrzésével.

Potenciálkiegyenlítés, földelés:

A biztonsági vágóeszközökre vonatkozó DIN EN 50340 szabvány a vágófej-földelést, valamint a pumpa és a föld között potenciálkiegyenlítést ír elõ. Ezeket a rendelkezéseket azonban a nemzeti irányelvek szerint kell alkalmazni. Németországban a „BGI 845-ZH1 / 437” rendelet szerint a vágófejet nem szabad földelni, mivel a hálózatok már annak megfelelõen vannak földelve.
A pumpa és a föld között azonban szükség van potenciálkiegyenlítésre.

Karbantartás:

Annak érdekében, hogy a berendezés mûködésének biztonsága, használhatósága, és hosszú élettartama mindenkor biztosítva legyen, az Intercable 2 éves karbantartási idõintervallumot javasol. A karbantartást kizárólag engedéllyel rendelkezõ szakember végezheti el. Feszültség alatti vágás eseten azonban mindig sürgõsen ellenõrizni kell az egész berendezést. A DIN VDE 0105 100. rész 4.6 szakasza, és a VGB 4 értelmében a biztonsági vágóberendezéseket megfelelő idõközönként szakértõ vizsgálatnak kell alávetni. Ezeket az idõközöket a rendeletek értelmében a gyártó határozhatja meg és írhatja le a felhasználói tájékoztató keretében.

Ív rövidzárlatos kísérletnél:

       
1.kép: 200 ms 2.kép: 800 ms 3.kép: 1.200 ms 4.kép: 1.600 ms


Ábrák :

Az ábrákon rövidzárlatos kísérlet során keletkezõ ív kialakulása látható, ami jól demonstrálja a feszültség alatti
munkavégzés veszélyét.

A személyi sérülés csak biztonsági vágóeszköz használatával zárható ki.

Hidraulikus vágó kábelazonosításhoz
A hidraulikus lábpumpás vágóeszköz , amely kábelazonosítás mellett alumínium és réz kábelek biztonságos vágására is alkalmas, a vágófej függvényében változó keresztmetszetû kábelekhez ( lásd a lenti táblázatban ) .
Tulajdonságok:
- könnyû, kompakt konstrukció
- gyors előtolás a kétdugattyús hidraulikának köszönhetõen
- nyomásmegfigyelés manométerrel
- bármely pozícióban kapcsolható manuális visszafutás
- forgatható gyorscsatlakozó rendszer porvédõ sapkával


 

Gyártó: CEMBRE

Kapcsolódó katalógus:

További információk:

Hidraulikus kábelazonosító
Hidraulikus kábelazonosító
Hidraulikus kábelazonosító
Hidraulikus kábelazonosító
Modell Megnevezés Méret  
63-CP1086-W-1000-KV Hidraulikus vágó kábelazonosításhoz ( Cu,Al vez. Átm. 85 mm ) 60 kV 85mm
63-CP1096-W-1000-KV Hidraulikus vágó kábelazonosításhoz ( Cu,Al vez. átm. 95 mm ) 60 kV 95mm
63-CP1120-W-1000-KV Hidraulikus vágó kábelazonosításhoz ( Cu,Al vez. Átm. 120 mm ) 60 kV 120mm