Feszültség alatt

 

 

Feszültség alatt - 1988.04.19.

 

Tíz éve, hogy a Magyar Villamosművek Tröszt megbízásából megtehették a DÉDÁSZ szakemberei a feszültség alatti munkavégzés (FAM) hazai meghonosításának kezdeti lépéseit, hogy rá két évre indíthassák az első hazai tanfolyamot az üzemi szerelőknek. A módszer akkor magyarországi viszonylatban merőben új volt, ám honosítását az élet követelte ki. Mert nem mindegy, hogy karbantartás vagy üzemzavar esetén éltető áramhoz juthat e közben az adott térség ipara és lakossága, avagy a hagyományos módon előbb áramtalanítják a vezetékszakaszt és úgy végzik el a szükséges munkát.
- Az indulás előtti években is komolyan foglalkoztatott, képesek vagyunk-e meghonosítani ezt a bonyolult munka- módszert — mondja Szakonyi Ágoston, a DÉDÁSZ feszültség alatti munkavégzés fejlesztési osztályának vezetője.


Az egész világ e témával kapcsolatos szakirodalmát áttanulmányozva lesték el az USA-beli, kanadai, NDK-s és a francia módszereket, és azokat összedolgozva, és továbbfejlesztve a hazai viszonyokra kezdték meg az előkészítő munkát egy évtizede. Mivel a FAM nem egyetlen védett módszer, csak a végzéséhez szükséges anyagok, eszközök és elemek védettek, így hozzáláttak a műveletkompozíció kidolgozásához. Igen, komponálásához, hisz külön-külön kell tervezni az adott munka elvégzéséhez szükséges műveletsorokat, és a hozzá szükséges anyagokat.


— Eleinte csakis tőkés importból beszerezhető anyagokkal dolgoztunk, mert ez a munka rendkívül megbízható anyagokat igényel, és ilyeneket a legjobb minőségben csakis francia és USA-beli cégektől lehetett beszerezni — mondja az osztályvezető.


S ahogy a DÉDÁSZ megkezdte a hazai szakemberképzést, és ma már valamennyi áramszolgáltató átvette tőlük ezt a módszert, úgy bővítette lehetőségeit is a Dél-dunántúli Áramszolgáltató Vállalat. Szigetváron országos kiképzőközpontot hoztak létre és néhány éve nekiláttak intenzív fejlesztési programjuknak. Ennek tudható be, hogy ez év végével már a szükséges anyagoknak csak mintegy 40 százaléka lesz import, a többit idehaza gyártják. Jó partnerként működik közre ebben a Pécsi Vasas Ipari Szövetkezet, a Szabadszentkirályi Fémipari Kisszövetkezet, a Pannonautó, pécsi fémmegmunkáló, öntő és gumis kisiparosok is gyártják az igencsak kényes alkatrészeket, elemeket. A fejlesztőmunkában közreműködnek kutatóintézetek (villamos, műanyagipari stb.) és más nagyvállalatok is.


Miért ez a nagyfokú biztonságkényszer? Azért, mert 220— 380 voltos vagy akár 20 000 voltos feszültség alatt álló vezetékeken kell dolgozniuk. S épp, mert ennyire precíz a technológia, ezért is van, hogy az így elszenvedett áramütés szinte nullával egyenlő. Elvük: „Jobb tudatosan feszültség alatt dolgozni, mint egy berendezésről azt hinni, hogy kikapcsolták."
Az indulás első tíz éve után elmondhatják: eredményes volt.


A második évtizedüket kezdve, viszont már határozottan, mondhatni tudatosan igyekeznek elémenni a FAM által biztosítható üzletnek. Hogy ez mit jelent? Korábban bárki jött a környező országokból, annak szívesen megmutatták a technológiát. Tavaly már két osztrák áramszolgáltató 16 szakemberét is kiképezték két turnusban. Elvégre miért ne oktathatnák más országbeli cégek szakembereit is, amikor ehhez értenek. Ennek igazi haszna akkor lesz, ha már komplett munkatechnológiát és eszközrendszert is eladhatnak külföldön.


— Szeretnénk itthon más területeken is általánossá tenni a feszültség alatti munkavégzést, ugyanakkor azt is elérni, hogy Baranyában olyan háttéripar és vállalkozói szellem alakuljon ki, hogy megoldhassuk a termékek gyártását, készreszerelését, és akár az exportját is. Van még bőven ország, ahol nem végeznek ilyen munkát... — mondja végezetül Szakonyi Ágoston.


Murányi László
 

 

Korábbi híreink

 • Új FAM szabályzat

  A gazdaságfejlesztési miniszter 21/2023. (VIII. 30.) GFM rendelete a villamosmű, termelői, magán- és közvetlen vezeték műszaki biztonsági követelményeiről, valamint a FAM szabályairól

  2023-08-30

  Részletek

 • Feszültség alatt

  Szigetváron országos kiképzőközpontot hoztak létre

  2021-06-11

  Részletek

 • Csillagcsavarhúzók rendeltetésszerű használata

  Csavarhúzók és a szerelt anyagok élettartamának növeléséhez.

  2021-05-04

  Részletek

 • Szerszámkészlet villanyszerelőknek - XXL III

  A Wiha bemutatja az új, tökéletesített szerszámos készlet változatát.

  2020-07-03

  Részletek

 • Akkus csavarhúzó - speedE® II

  A gyorsaság még soha nem volt ennyire egyedülálló.

  2020-05-26

  Részletek

 • Csavarprofil tanácsadó

  Számos profil elérhető a piacon. Most ebben nyújtunk segítséget.

   

  2020-05-22

  Részletek

 • Térerő érzékelő

  Az ALED3 a térerődetektorok családjába tartozik, pontosan jelzi az elektromos áram által gerjesztett elektromos mezőt.

  2020-04-17

  Részletek

 • FAM -ról 15 percben - VIDEÓ

  Hasznos összefogalaló a Feszültség Alatti Munkavégzés technológiáról.
  Nézd meg a videót!

  2020-03-24

  Részletek