Prések kiválasztása

 

Prések kiválasztása villamosipari munkákhoz

Gondolhatnánk, hogy egy megfelelő szerszám kiválasztása egyszerű feladat. Ám mikor eljön a munkához szükséges eszköz beszerzésének az ideje, akkor szembesülünk vele, hogy mégsem olyan könnyű a választás, hiszen olyan kérdésekkel találjuk szembe magunkat, amelyekre korábban nem is gondoltunk.
Milyen szabványú toldóanyagom van: DIN, STANDARD vagy EURÓ széria? Milyen anyagú toldóanyagot préselek: alumínium, réz vagy acél? Húzószilárd vagy nem húzószilárd préselést akarok végezni: légvezeték vagy földkábel? Mechanikus, hidraulikus vagy elektrohidraulikus présre van szükségem (használni fogom folyamatosan vagy csak ritkábban)? Az ipari automatizáláshoz és irányítástechnikához használt présfogókról és pneumatikus gépekről nem is beszélve.
Jelen cikkben leginkább a villamosipari erősáramú vezetékekhez szükséges toldóanyagok préselését végző eszközöket szeretnénk áttekinteni, az ipari automatizáláshoz és irányítástechnikához használt szerszámokkal egy későbbi cikkben foglalkozunk.

Villamosiparban használt prések főbb fajtái

A villamosiparban használt préseszközök három nagy csoportba sorolhatók: mechanikus prések, hidraulikus prések, elektrohidraulikus prések. Külföldön és itthon egyaránt többnyire ezeket az eszköztípusokat használják. Bár a típusoknak speciális változataik is léteznek (szigeteltfejű eszközök feszültség alatti munkához, vagy elektrohidraulikus pumpák cserélhető vágó-, prés- és lyukasztófejekkel), most főként az általánosan használt szerszámok típusaira koncentrálunk.

Mechanikus prések

A mechanikus prések működtetése pusztán kézi erővel történik, nincsen a présekben hidraulikus rásegítés, a felhasználó a fizikai erejére hagyatkozik a munka során. A gyártók többsége annyi segítséget ad a felhasználóknak, hogy mechanikus préseiket teleszkópos karral látják el. Ezek kihúzásával a felhasználó nagyobb erőt tud kifejteni és így könnyebben tudja megpréselni a nagyobb keresztmetszetű toldóanyagokat. A teleszkópos markolatoktól függetlenül a 240 és 300 mm2-es toldóanyagok préselése nem könnyű feladat, de a nagyobb erőkar mindenképpen könnyíti a munka elvégzését. A rendszer nyitás-zárás elven működik, a préspofák összenyomásra zárulnak és nyitáskor kioldanak. Amennyiben a felhasználó a megfelelő erőt fejti ki, akkor a toldóanyagok szabványos kötést fognak létesíteni a vezetővel. A mechanikus prések nagy előnye a másik két típussal szemben az áruk és a szervízelhetőség. Kevesebb olyan tartozékkal rendelkeznek, amelyek tönkremehetnek. Például nincs olajtartályuk, így az nem is lyukadhat ki. Felhasználhatóság terén a mechanikus típusból is megtalálhatjuk a 185–300 mm2 préselő eszközöket, így a kiválasztásnál nem a préselhető mm2 a fő szempont, annak ellenére, hogy a 240 és 300mm2 már komolyabb erőkifejtéssel jár. Fejkialakításuk a „C” típustól a zárható típusig egyaránt elérhető. Az eszközbe való présbélyegek szélessége a gyártók többségénél nyomóerő függők. Mivel itt nincs meghatározott nyomóerő így általában az 5 mm-es présbélyegek kerülnek az eszközökbe. Méretük és súlyuk szintén elfogadhatónak mondható az 5 kg körüli súllyal.

       

 

Hidraulikus prések

A hidraulikus prések sok szempontból érdekes típusát képezik a kábelpréseknek. Ezek a típusok jelentik az átmenetet a mechanikus és az elektrohidraulikus prések között. Azoknak a felhasználóknak lehet érdekes ez a préstípus, akiknek a napi szintnél kevesebbszer, de az éves 1-1 alkalomnál többször van szükségük a szerszámra munkavégzéshez. A hidraulikus prések szerkezetileg is összetettebb eszközök a mechanikus préseknél, mert egy hidraulikus rendszer segíti folyamatosan a felhasználót a szerszám használatában. A mechanikus présektől eltérően, ahol egy határozott mozdulattal végezzük el a préselést, ezeknél a préseknél a megfelelő nyomást folyamatos nyitás/zárással vagy pumpálással építjük fel. A hidraulikus prések többsége már dupla cilinderrel van ellátva, ezáltal kétfunkciós préselésre is alkalmasak: gyors, illetve erős fokozatban. Előbbi a pozícionálást, míg utóbbi a megfelelő nyomás felépítését segíti. A hidraulikus eszközök többségébe már beépített nyomásszabályozó van, ami kiold a megfelelő nyomás elérésekor. A préselés bármikor megszakítható az eszközök többségénél, és a hidraulika által helyén tartott présbélyeg visszaengedhető alapállásba. Szervízelés szempontjából ezek az eszközök több figyelmet igényelnek a mechanikusoknál, és több olyan tartozékuk van, ami az intenzív használattól tönkremehet. Ezeket a préseket a nagyobb keresztmetszetek préselésére ajánlott használni elsősorban, ahol a mechanikus prések már túl nagy ismétlődő erőkifejtést igényelnek. Fejkialakításuk a „C” típustól a zárható típusig valamint a „H” fejkiképzésig egyaránt elérhetők. Az eszközbe való présbélyegek szélessége a gyártók többségénél nyomóerő függő. Ugyanakkor – mivel a hidraulikus préseknél már szóba jön a nyomóerő, ami elérheti akár a 130 kN-t – itt már a szélesebb, 14 mm-es bélyegekkel is gyakran találkozhatunk. Típustól függően 5, 7, 14 mm, de akár szélesebb présbélyegek is előfordulnak. Az általánosan használt nagyobb nyomóerejű hidraulikus prések súlya és mérete is gyakran meghaladja a mechanikus présekét.

       

 

Elektrohidraulikus prések

A harmadik típusa a kábelpréseknek az elektrohidraulikus prések csoportja. Nevükből is következik, hogy elektromos meghajtásúak. A meghajtásukat az akkumulátorból nyert energia végzi, ellentétben az előző két típussal, ahol a felhasználónak kézi erővel kellet a préselést végezni. Ezt a típust azoknak célszerű választani, akik gyakran, sőt napi rendszerességgel használják a présszerszámaikat. Az elektrohidraulikus prések nem kívánnak nagyobb erőkifejtést a felhasználótól egy gomb nyomva tartásánál. Legyen szó kisebb, 50 mm2-es vagy akár nagyobb, 300 mm2-es toldóanyagokról. Ezek a típusok rendkívül felhasználóbarát szerszámok, és nagymértékben lerövidítik a munkára fordítandó időt. Két hátrányt érdemes említenünk az előző két típussal szemben, egyik a szervizigény. Összetettebb eszközökről lévén szó, több alkatrészből állnak és nagyobb odafigyelést igényelnek. Emellett a működésüket az akkumulátorok szabályozzák, és töltött akkumulátor nélkül az eszköz sem fog működni. Itt azért kiemelném, hogy a mai akkumulátoroknál egy 1,5 Ah-ás akkumulátorral 95 mm2-es réz toldóanyagon már több mint 170 préselési ciklust is el lehet végezni. Mára alapkövetelmény a préseknél a nyomásszabályozó és a dupla hidraulikus cilinder, ami ezekben a présekben is megtalálható. A két legismertebb formájuk a pisztolyalakúként emlegetett prések, illetve az újabb generációs egykezes, kisméretű és súlyú prések. Előbbi már nagyon régóta elérhető a felhasználók számára, amelyeket a súlyuk miatt érte kritika korábban. Az újabb generációk már sokkal könnyebbek a korábbi 6-10 kg-os prések helyett már 2-3 kg súlyúak. Az újgenerációs prések már minden munkatípusra könnyű és gyors megoldást nyújtanak. Akár oszlopközi munkáról van szó, akár földkábelen való munkáról, de említhetjük a szekrény összeszerelést is. Sok előnyűk és kevés hátrányuk miatt a korábbi két típus manapság egyre inkább háttérbe szorul. Mindkét elektrohidraulikus présből elérhetők már a 150–300 mm2-ig terjedő változatok. Fejkialakításuk – az alacsony nyomóerő miatt – leggyakrabban a zárható típusú. Az eszközbe való présbélyegek szélessége a gyártók többségénél ismételten nyomóerő függő, így a kisebb szélességű (5–7 mm) prések a gyakoriak. Mint korábban említettük, súlyuk és méretük viszont annyira kedvező az előző típusokkal és nagyobb testvéreivel szemben, hogy gyakorlatilag a hátrányai (kisebb nyomóerő, vékony présbélyeg) fel sem tűnik. Érdemes megemlítenünk, hogy egyes gyártók 1, míg mások 2 akkumulátorral szállítják az eszközöket. Manapság a 150 db préselési ciklus könnyen elérhető egy akkumulátorral, így egyre inkább háttérbe szorul ez a szempont a választáskor, de ennek ellenére érdemes utána nézni, hogy a töltő mellé kapunk-e tartalék akkumulátort.

 

Kiválasztási szempont

Ahhoz, hogy a megfelelő szerszámot kiválaszthassuk, több szempontot kellene figyelembe vennünk.

 1. Préselés gyakoriság.
  A mechanikus préseket a ritkább munkavégzésre használjuk, amit a gyakoriság terén követnek a hidraulikus prések, majd ha a használat napi szintű, akkor az elektrohidraulikus prés lehet a jó választás. Ha látjuk a gyakoriságot, akkor már nyugodtan válogathatunk, mert az árszintek is az itt megjelöltek alapján változnak.

 2. Szabványok.
  Ha a használat gyakorisága alapján döntöttünk a kategóriák közül, akkor jöhetnek a szabványossági szempontok. Tudnunk kell, hogy milyen szabványú és keresztmetszetű toldóanyagot használunk. Ha a toldóanyag Standard szériás és nekünk DIN-es bélyegünk van, akkor a préselés finoman szólva sem lesz megfelelő. A gyártók többsége rendelkezik a megfelelő szabványú toldóanyaghoz szükséges bélyegekkel, de ezt mindig tisztázni kell a pluszenergiák és idegeskedések elkerülése végett. Más rendszerekben más termékeket használunk. Bár a villamosiparban leggyakrabban DIN szabványos kötőanyagokat használunk, a szekrényösszeszerelő-üzemekben már gyakori a Standard vagy a MÁV-nál az MSZ szabványos kötőanyag használata. A kereskedők és gyártók, ha nem nevezik meg akkor általában DIN szabványos présbélyeget ajánlanak a nem húzószilárd kötéshez.

 3. Keresztmetszet.
  Az egyik legfontosabb dolog, hogy meghatározzuk azokat a keresztmetszeteket, amiket préselnünk kell. A gyártók többsége nem ad a prése mellé présbélyegeket. Ennek az oka az, hogy minden típusra külön bélyegeket kellene adni a felhasználástól függően. Ha minden bélyeget készleteznénk, több présszerszám árát költhetnénk csak a bélyegekre – fölöslegesen. Mire az összes szükséges présbélyeget összeválogatjuk, így is gyakori, hogy az áruk eléri a prés árának harmadát. Sokat spórolhatunk magunknak, ha nem teljes bélyegkészletet veszünk, hanem csak azokat, amire tényleg szükségünk van.

A fenti három szempont alapján már könnyen kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb és legkedvezőbb megoldásokat további idegeskedés és felesleges költekezés nélkül.

Konklúzió és érdekességek

Manapság az említett három típus mindegyike megfelel a felmerülő feladatok elvégzésére. A kérdés sokkal inkább az, hogy felhasználóként mire van szükségünk. A mechanikus gépek a kedvező áruk miatt még büszkén tartják magukat, de szép lassan a kisméretű elektrohidraulikus prések árai is lecsökkennek annyira, hogy már az alkalmi vásárlók is hozzájuthatnak - nem kell többet költeniük rá, mint egy komolyabb akkus csavarbehajtóra. Érdemes még figyelembe venni a garancia idejét, amit a kereskedők és gyártók adnak, a komolyabb gyártók már 2-3 év garanciát vállalnak a termékeikre.

Tovább a termékekhez... 

Korábbi híreink

 • Szerszámkészlet villanyszerelőknek - XXL III

  A Wiha bemutatja az új, tökéletesített szerszámos készlet változatát.

  2020-07-03

  Részletek

 • Akkus csavarhúzó - speedE® II

  A gyorsaság még soha nem volt ennyire egyedülálló.

  2020-05-26

  Részletek

 • Csavarprofil tanácsadó

  Számos profil elérhető a piacon. Most ebben nyújtunk segítséget.

   

  2020-05-22

  Részletek

 • Térerő érzékelő

  Az ALED3 a térerődetektorok családjába tartozik, pontosan jelzi az elektromos áram által gerjesztett elektromos mezőt.

  2020-04-17

  Részletek

 • FAM -ról 15 percben - VIDEÓ

  Hasznos összefogalaló a Feszültség Alatti Munkavégzés technológiáról.
  Nézd meg a videót!

  2020-03-24

  Részletek

 • 5 biztonsági szabály

  A munkabiztonságot mindig biztosítani kell, így 5 biztonsági szabályt be kell tartani.

  2020-02-25

  Részletek

 • Szigetelt, flexibilis rézsín

  Előnyök, technikai jellemzők. Kiválasztási segédlet.

  2020-01-27

  Részletek

 • CAT-ARC ívvédő ruházat

  Legújabb villamos ív és több kockázat ellen védő ruházatunk - számos előnnyel és újítással

  2019-10-24

  Részletek